sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Pottereita fantasian näkökulmasta ja elokuvallisesti

Kirjan nimi: Kuka Harry Potter? Avain fantasian maailmaan
Kirjoittajat: Kontio, Mulari, Oittinen, Sinkkonen, Ylimartimo
Kustantaja: Minerva
Julkaisuvuosi: 2008
Sivumäärä: 147
Lukulistalle: Kirjastosta lainaamalla




Kirjan nimi: Harry Potter Suuri velhouskirja - Kirja Harry Potter-elokuvien tekijöiltä (Harry Potter Film Wizardy)
Kirjoittaja: Brian Sibley, suomentanut Irma Rissanen
Kustantaja: readme.fi
Julkaisuvuosi: 2010, suomennos 2011
Sivumäärä: 159
Lukulistalle: Joulupukin lahjasäkistä


Potterfriikkinä haluan tietenkin lukea mahdollisimman paljon kyseisestä sarjasta. Ja koska kaikki romaanit on luettu jo niin moneen otteeseen, on aika laajentaa lukualuetta tietopuolelle. Molemmat teokset olivat hyvin erilaisia ja tarjosivat uudenlaisia näkökulmia Pottereiden maailmaan.

Teoksessa Kuka Harry Potter? kuusi kirjoittajaa pureutuvat kukin omaan aihealueeseensa. Ensimmäisessä kirjoituksessa mietitään sitä, miksi fantasia ja etenkin Potterit nousivat suosioon juuri tiettyyn aikaan sekä tutkitaan mitä fantasia ylipäätänsä on. Toisessa osassa keskitytään fantasian kirjoittamiseen ja otetaan Pottereista esimerkkejä tietyistä vaiheista. Kolmas osa keskittyy pääasiallisesti Harryyn; siitä millainen poika sankarimme on ja miksi hänestä on sellainen muotoutunut. Neljännessä kirjoituksessa käsitellään Pottermaailman naisia, joilla tuntuu olevan normaalista fantasiakirjallisuudesta poiketen suuri rooli teoksen tapahtumissa. Viides osio käsittelee teoksen suomennosta; uusien sanojen kehittämistä niin Pottereissa kuin yleensäkin fantasiassa sekä sitä, miten säilyttää suomennoksessa edelleen se sama maailma kuin alkuperäisessä teoksessa. Viimeinen kirjoitus käsittelee Potterilmiötä: niitä kaikkia tuotteita ja tapahtumia, jotka kirjat ovat poikineet linepartyista fanfictioniin, peleistä karkkeihin.

Kuka Harry Potter? on fantasiakirjallisuuteen ja Pottereihin uppoavana tietokirjana mielenkiintoinen ja se esittelee sellaisia näkökantoja ja huomioita, joita edes ulkoa Potterinsa opetellut ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi. Kirja on kuitenkin ohut ja tekstin fontti suurta, joten sen haukkaa nopeasti ja jää kaipaamaan vielä syvällisempää analyysia asioista. Kuitenkin hyvä pintanaarmaisu Pottereiden maailmaan, josta oikeasti saisi väistöskirjan aikaiseksi.

Suuri velhouskirja taas tutustuttaa lukijansa Potter-elokuvien maailmaan. Harmi vain, että teos on tehty silloin kun Kuoleman varjelusten toinen osa ei ollut vielä tullut ulos ja on siis tältä osin vielä hieman puuttellinen. Muuten kyllä jokaisesta elokuvasta on kattavasti tietoa niin lavastuksen, paikkojen kuin näyttelijöidenkin osalta. Kirjassa on mukana mm. koko pääkolmikkomme haastattelut, ohjaajien ja käsikirjoittajien haastatteluja, muun näyttelijäkaartin haastatteluja, tutustumista eri lavasteiden luomiseen sekä asiaa näyttelijöiden valitsemisesta. Värikuvia on paljon ja ne konkretisoivat hyvin asioita. Lisäksi mukana on paljon irrallista sälää lukijan iloksi, kuten Kelmien kartta sekä Tylypahkan kutsukirje.

Suuri velhouskirja tarjoaa paljon sekä sellaiselle, joka on katsonut vain elokuvat kuin myös sellaiselle potteristille, joka on katsonut elokuvat ja lukenut kirjat tai vain lukenut kirjat mutta ei ole kiinnostunut näkemään elokuvia. Erikoistehosteiden luominen, kuvauksien kestot ja näyttelijöiden omat mielikuvat hahmoista olivat mielenkiintoista luettavaa. Vaikka tässäkään ei sivumääräisesti ollut paljoa luettavaa, tarjosi tämä kuitenkin paljon tietoa. Suosittelin tätä luettavaksi pieninä makupaloina ja tutustumaan huolella kaikkeen, mitä tähän teokseen on kätketty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti