keskiviikko 10. elokuuta 2011

40/100: Maailmanhistorian huonoimmat päätökset ja ihmiset niiden takana

Kirjan nimi: Maailmanhistorian huonoimmat päätökset ja ihmiset niiden takana (History's Worst Decisions and the People Who Made Them)
Kirjoittaja: Stephen Weir, suomentanut Veijo Kiuru
Kustantaja: Schildts
Julkaisuvuosi: 2008, suomennos 2010
Sivumäärä: 256
Lukulistalle: Kirjastosta lainaamalla


Stephen Weir on listannut kirjassaan Maailmanhistorian huonoimmat päätökset ja ihmiset niiden takana nimensä mukaisesti maailmanhistorian huonoimpia päätöksiä. Kirjaan on päätyyt 50 erilaista päätöstä, alkaen siitä päivästä kun Eeva päätti puraista omenasta, päätyen Aasian tsunamikatastrofiin.

Näiden lisäksi pääsemme tutustumaan myös Troijan puuhevoseen, Kleopatran miehiin, Paaveihin, huonoihin kauppoihin, Napoleoniin ja Neroon, talidomidiin, Tsernobyliin sekä Titaniciin. Puhumattakaan kaikesta sotahistoriasta, jota kirjan sivuilla esiintyy.

Kirja kulkee kronologisessa järjestyksessä, tarjoten näin helpotusta lukijalle. Toisaalta myös toisenlainen järjestely olisi voinut olla toimiva, kuten sotaan ja ei-sotaan liittyvä jaottelu. Varsinkin kun lähes puolet huonoimmista päätöksistä koskevat tavalla tai toisella sotaa ja lukijoissa on takuulla myös niitä, joita ei sotajutut juurikaan kiinnosta.

Teokseen oli listattu useampi mielenkiintoinen päätös, jotka ovat mukana aivan oikeutetusti; kuten juurikin talidomidi ja Tsernobyl, mutta mukana on myös useampi sellainen, joiden mukanaoloa en itse aivan 100% allekirjoita. Toki maailmassa on useita huonoja päätöksiä, mutta kaikki, varsinkaan sota-asiat, eivät kuitenkaan tälle listalle välttämättä kuuluisi.

Asiat on tiivistetty hyvin, yhdelle asialle on varattu keskimäärin nelisen sivua. Lukijalle tarjotaan tiivistelmä; alkuasetelma, teot ja loppuseuraukset. Lisäkiinnostusta varten kirjan lopussa on lisäkirjallisuutta. Ja tällä internetin valtakaudella lukijalla on mahdollisuus hakea lisätietoa myös sitä kautta. Noottia kuitenkin suomentajalle huolimattomuusvirheistä ja suoranaisista kielioppivirheistä. Eihän niitä nyt niin kamalasti ole, mutta tällaisen kielioppi"natsin" silmiin valitettavasti pienikin määrä virheitä hyppii silmille.

2 kommenttia:

  1. Ilmeisesti sinäkin pidit kuitenkin tästä tietopaketista? Näissä listauksissa on aina "huonoa" se, että listatut asiat ovat aina kirjoittajan oma mielipide. Itsekin olisin voinut valita joitain asioita toisin...

    VastaaPoista
  2. Pidin kyllä. Tässä tuli kuitenkin paljon lisää tietoa asioista ja moni juttu herätti kiinnostusta tutkia lisääkin. Listaukset todellakin ovat siitä huonoja, että ne tarkastelevat asiaa vain yhdestä perspektiivistä. Tässäkin voitaisiin jo aivan aluksi lähteä pohtimaan sitä, voiko mukana olla myös sellainen päätös, jota ei ole pystytty tieteellisesti aukottomasti todistamaan. Toki tämä on jenkkikirja, ja heillä nuo uskonasiat taitavat olla vähän enemmän vallitsevia kuin meillä.

    VastaaPoista