sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

17/100: Kuka tietää

Kirjan nimi: Kuka tietää
Kirjoittaja: Guy de Maupassant, suomentanut Anu Partanen
Kustantaja: Prometheus kustannus Oy
Julkaisuvuosi: 2010
Sivumäärä: 29
Lukulistalle: Kirjastosta lainaamallaGuy de Maupassant oli ranskalainen kirjailija. Häntä pidetään yhtenä parhaista novellin taitajista. Maupassant kuoli vain 40-vuotiaana mielisairaalassa, johon hän oli joutunut vuotta aiemmin yrittäessään itsemurhaa. Hänen koko tuotantonsa kirjoitettiin 1880-1890 - noin 300 novellia, kuusi romaania ja kolme matkakirjaa.

Onnekseni tämä pikkuinen vihkonen tarttui kirjastosta mukaani. Novelli Kuka tietää on jaettu kahteen lukuun - ensimmäisessä luvussa keskitytään aikaan ennen kuin päähenkilön tavarat "kävelevät" tämän talosta ulos. Toisessa osassa pääsemme seuraamaan tilanteen kehittymistä tämän jälkeen.

Maupassant käyttää todellakin tehokkaan korutonta kieltä. Jokainen lause iskostuu lukijan mieleen ja saa otteeseensa. Rivien välissä on helposti luettavissa se, että teos on hyvin omakuvauksellinen, varsinkin silloin tämä fakta korostuu jos lukija on tietoinen kirjailijan traagisesta elämästä. Itse asiassa en ole aivan varma, mitä kaikkea tässä tapahtui. Juoni on tavallaan hyvinkin yksinkertainen, mutta kertojan välikommentit ja huudahdukset oudoissa väleissä sai aina välillä miettimään, että olenkohan nyt aivan kaikkea tästä tajunnut. Tästä kiinnostuneena kyllä haluan lukea häneltä hieman lisääkin tuotantoa, niin mielenkiintoiselta tämä tyyli vaikuttaa.

Arvosana: ****-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti