torstai 17. helmikuuta 2011

12/100: Kabulin taivaan alla

Kirjan nimi: Kabulin taivaan alla: Sotilaspastorin päiväkirja
Kirjoittaja: Teuvo V. Riikonen
Kustantaja: Kirjapaja
Julkaisuvuosi: 2008
Sivumäärä: 199
Lukulistalle: Kirjastosta lainaamallaTeuvo V. Riikonen toimii Savonlinnan kristillisen opiston rehtorina ja on toiminut aiemmin rauhanturvaajana Golanilla. Kabulin taivaan alla kertoo Teuvo V. Riikosen henkilökohtaisista kokemuksista. Hän lähtee helmikuussa 2008 rauhanturvaajaksi rauhattomaan Afganistaniin ja päätyy toimimaan puolen vuoden ajaksi sotilaspappina Mazar-e-Sharifin kaupunkiin.

Tätä teosta on todella vaikea arvioida, sillä se ei kerro mitään yhtenäistä tarinaa. Se ei myöskään leiki kielellä tai pyri olemaan taiteellinen vaan se on nimenomaan sotilaspapin päiväkirja.

Kirja avaa hyvin rauhanturvaajien arkea ja antoi ainakin minulle, täysin maalikolle, hyvän kuvan siitä, millaista työtä siellä oikeasti tehdään. Onhan otanta toki suppea, sillä seuraamme elämää vain papin kautta, mutta hyvän kuvan ainakin suomalaisten osastojen toiminnasta sitäkin kautta saa. Pääteemoina vilahtelevatkin arki Afganistanissa, sotilaspapin työ, Afganistanin tulevaisuus sekä uskontojen välinen dialogi. Kirjan puoli vuotta kuluivat nopeasti ja viimeiselle sivulle päästessä sitä mietti, että tässäkö se sitten jo oli. Elämästä olisi lukenut mielellään vielä paljon lisääkin.

Mielenkiintoisena sivuhuomiona voisi vielä todeta, että Riikonen tuntuu olevan kova Leijapoika-fani, niin moneen otteeseen hän otti tilanteeseen sopivia lainauksia siitä kirjasta. Myös Ken Folletin Leijonien laakso oli hyvin edustettuna. Ja nyt täytyy tunnustaa, että kumpaakaan näistä kirjoista en ole lukenut, mutta viimeistään tämän kirjan jälkeen on niihinkin pakko tarttua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti