tiistai 13. syyskuuta 2011

50/100: Vareksen Turku

Kirjan nimi: Vareksen Turku
Kirjoittaja: Markku Haapio alias toimittaja Ruuhio
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2009
Sivumäärä: 176
Lukulistalle: Kirjastosta lainaamalla


Vaikka kirjan kansi antaakin ymmärtää, tämä ei ole Reijo Mäen kirjoittama, vaan toimittaja Ruuhion, jonka esikuvana toimii turkulainen Iltalehden toimittaja Markku Haapio. Yhdessä Haapion ja Mäen ideoimana lukija pääsee tutustumaan toisenlaiseen Turkuun - Vareksen Turkuun.

Vareksen Turku ei tutustuta ketään normaaleihin turistikohteisiin, vaikka muutamassa paikassa vilahtaakin sanat Tuomiokirkko ja Turun linna. Vareksen Turku on normaalia elämää, lähiöitä ja ydinkeskustaa. Vaikka tyypilliseen varesmaiseen tapaan tämäkin teos painottuu eniten juurikin tietynlaisiin ravitsemusliikkeisiin, tarjoaa se myös Turusta tietoa halavalle roppakaupalla nippelitietoa (josta kaikista en edes minä, paljasjalkainen turkulainen, ollut tietoinen) ja uudenlaisen näkövinkkelin vierailuun maamme entisessä pääkaupungissa.

Tarjolla on myös erilaisia Vares-kierroksia. Ensimmäiseen vaellukseen kuuluu keskeinen Vares-Turku, jonka lähtöpisteenä on Hämeenportti, väliaikapisteenä Apteekki ja maaliviivana Börs. Toinen vaellus vie lukijan seikkailemaan täl ja tois pual jokke Kakolasta Taidemuseonmäelle ja aina Verkahoville saakka. Tarjolla on myös murhakierros, jossa tutustutaan tarkemmin joihinkin murhapaikkoihin. Näiden kanssa tosin kannattaa olla varuillaan, jos kaikkia kirjoja ei ole tullut lukeneeksi, sillä kirja ja murhaaja/murhapaikka kerrotaan lähes poikkeuksetta suoraan. Tarkemmin esittelyssä ovat vielä ne ravitsemusliikkeet, jotka eivät ole Jussin kantapaikkoja, mutta kuitenkin kirjoissa esiintyvät. Myös Jussin entiset asuinpaikat on listattu hakemistoon. Lisäksi meille tarjotaan nippelitietoa mm. Vareksen yöpymis- ja vierailupaikoista (noin puolet Turun lähiöistä) sekä murhatilastoja.

Kaiken kaikkiaan tämä Mäen ja Haapion yhteisprojekti on viihdyttävä opas erilaiseen Turkuun. Siihen Turkuun, johon turkulaisena tutustuu joka päivä; ravintolalaivat, jokiranta, lähiöt, keskusta. Tutustuminen Turkuun Vareksen kanssa ei ehkä palkitse perhealbumissa (eikä kaikkia kierroksia välttämättä kannata toteuttaa), mutta se näyttää Turun todellisen puolen. Onko muista kaupungeista tehty tällaisia erilaisia turistioppaita? Olisi mukavaa tutustua myös niihin ja löytää kenties uusia, kiinnostavia vierailukohteita.

2 kommenttia:

  1. Kieltämättä. :)
    Tämän voisi myös lahjoittaa sellaiselle, joka on juuri Turkuun muuttanut. Ja tietenkin jokaiselle Vares-fanille tämä on aivan must-lahja!

    VastaaPoista