torstai 1. syyskuuta 2011

45/100: Lokero 21

Näin vain elokuu muuttui syyskuuksi, ja kirjoittelen edelleen kirjoista, joita luin elokuussa. Koskaan ei saisi hommata muuttoa JA lomareissua JA koulun alkua samaan kuuhun eikä varsinkaan lykätä kirjoittamista huomiseen. Onneksi tämän jälkeen on enää yksi kirja jonossa, ja sitten päästään reaaliaikaisiin lukemisiin.


Kirjan nimi: Lokero 21 (Box 21)
Kirjoittajat: Anders Roslund, Börge Hellström, suomentanut Veijo Kiuru
Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2005, suomennos 2007
Sivumäärä: 412
Lukulistalle: Kirjastosta lainaamalla


Takakannen mukaan Anders Roslund ja Börge Hellström ovat yksiä pohjoismaiden suosituimpia dekkaristeja. Vaikka pidän itseäni jonkinlaisena dekkarifriikkinä, en tarttuessani teokseen Lokero 21 ollut koskaan kyseisistä herroista kuullutkaan.

Lokero 21 tarjoaa lukijalle mielenkiintoiset lähtöasetelmat; ensimmäisen päivän aikana lukitusta asunnosta löytyy selkäänsä 35 piiskaniskua saanut, ruotsia osaamaton prostituoitu, pesujauhetta amfetamiiniin sekoittava nisti sekä katkera poliisi Ewert Grens. Pian seikkailu jatkuu sairaalaan; siellä toinen päähahmoistamme työnnetään pyörätuolissa kuolemaan ja toinen tunkeutuu ruumishuoneelle räjähteiden kanssa. Mukaan soppaan heitetään vielä Grensin henkilökohtainen taisto, seksikaupan paljastuminen ja siihen liittyvät valtavat salaisuudet sekä tapahtumat, jotka sitovat kaikki henkilöt tavalla tai toisella toiinsa.

Tämä ei valitettavasti napannut, mielenkiintoisista alkuasetelmistaan huolimatta. Kieli oli tönkköä, joka varmasti johtui osittain kahdesta kirjoittajasta. Joko lauseissa ei ollut yhtään pilkkuja, tai sitten pilkkuja käytettiin enemmin kuin oli tarvetta. Osa lauseista on hirveän lyhyitä, toisten ollessa pitkiä ja pilkuttomia. Tekstistä saa hätäisen ja sekavan kuvan, joka näin sekavassa dekkarissa ei ole lainkaan hyvä asia.

Toinen asia, joka minua tässä häiritsi suunnattomasti oli juurikin sekavuus. Mukaan oli tungettu paljon kaikkea, jotka tavalla tai toisella liittyivät toisiinsa. Yleensä pidän limittäisistä juonista ja toisiinsa liittyvistä asioista, mutta tässä vain oli liiaksi kaikkea. Lisäksi vielä lukijalta salattiin liian paljon tietoa ja ainakin minulle jäi vielä kirjan loputtuakin hieman epätietoinen olo kirjan kantavasta juonesta.

Valitettavasti en taida lukea muita herrojen teoksia, sen verran huono kokemus Lokero 21 yli.

Arvosana: **

2 kommenttia:

  1. Roslund & Hellstöm saivat ensimmäisellä kirjallaan Peto Lasiavaimen, Pohjoismaiden parhaimman dekkarin palkinnon. En siitä huolimatta innostunut kirjaan, enkä ole tullut lukeneeksi muitakaan kaksikon teoksia.

    He ovat sen jälkeen Ruotsin parhaan dekkarin palkinnon vielä kerran. Kirjoja on myös käännetty englanniksi. Mutta en uskoisi heidän olevan valtavan suosittuja. Eivät ainakaan ole Suomessa lyöneet itseään suuremmalla tavalla läpi.

    VastaaPoista
  2. Tuota palkittua kirjaa en olekaan lukenut, mutta toisaalta tämän teoksen jälkeen en sitäkään välttämättä lukea tahdo. Tuosta palkinnosta olikin itse asiassa kirjan takana maininta ja siksi tämä kirja mukaani alunperin lähtikin; kuvittelin tätä laadukkaaksi. Varmasti siksikin pettymys oli aika valtava kun lukemaan tätä pääsin.

    VastaaPoista