maanantai 5. joulukuuta 2011

65/100: Garpin maailma

Kirjan nimi: Garpin maailma (The World According to Garp)
Kirjoittaja: John Irving, suomentanut Kristiina Rikman
Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 1976, suomennos 1981
Sivumäärä: 560
Lukulistalle: Lainattu lukupiiritoverilta


Garpin maailma oli jälleen osa 10 klassikkoa-haastettani. Muuten, tämän jälkeen enää yksi klassikko lukematta (Anna Karenina, jonka lukeminen stoppasi täysin marraskuussa, sain luettua kokonaiset kymmenen sivua.). John Irving kuuluu siihen samaan kategoriaan minulle kuin Kari Hotakainen - kirjailija, josta olen päättänyt pitää jo ennen kuin olen lukenut yhtään hänen teostaan.

Jenny Fields on nuori sairaanhoitaja toisen maailmansodan keskellä. Hän haluaa lapsen, mutta ei seksiä eikä varsinkaan miestä, saadakseen haluamansa. Lopulta isäksi valikoituu hieman huonossa kunnossa oleva sotilas, jonka äännevalikoimaan kuuluu hyvin vahvasti termi 'garp'. Yhdeksän kuukauden päästä syntyy poika, joka saa nimekseen T.S. Garp.

Garpin nuoren elämän keskipisteenä on äiti Jenny sekä Steeringin koulu, johon Jenny palkataan sairaanhoitajaksi. Teininä Garp kokeilee ja kokee teinien juttuja ja koulusta valmistuttuaan hän lähtee äitinsä kanssa Eurooppaan, vauraaseen Itävaltaan hakemaan kirjoitusvirettä; hän omaan ensimmäiseen romaaniinsa ja Jenny elämäkertaansa. Muutettuaan takaisin Yhdysvaltoihin Garp menee naimisiin, perustaa perheen ja elää näennäisesti onnellista elämää. Jenny perustaa hoitokodin naisille apunaan Roberta, entinen mies ja jenkkifutispelaaja.

Ensimmäiset 200 sivua olivat täyttä tuskaa. Tuntui, että en etene lukemisessani yhtään. Tätä osuutta tahkosin läpi melkein kolme viikkoa ja muutamaan otteeseen ajattelin tosissani jo lopettamista. Mutta sitten yhtäkkiä tarina vain lähti liikkeelle ja lukeminen sujui joutuisasti - luin viimeiset yli 300 sivua muistaakseni kolmessa päivässä. Ja täytyy sanoa, että hyvä, että pääsin tylsän alun yli, sillä lopulta tästä kuoriutui ihan mukava teos. Se ei kuitenkaan saanut yhtä suurta suosiota kuin Hotakainen, jota kohtaan minulla oli tosiaan myös yhtä suuret odotukset, mutta vastaisuudessakin takuulla luen lisää Irvingiä.

Miksi sitten tämä ei kolahtanut täysillä? Ensinnäkin tässä oli mielestäni aivan liiaksi dramatiikkaa yhden kirjan tarpeiksi. Välillä iski mieleen väkisinkin tunne siitä, että luen kirjaa suoraan Salattujen Elämien käsikirjoituksesta. Ensimmäiset kaksisataa sivua olisi myös hyvin voinut tiivistää melkein puolet pienempään tilaan. Toki näin saatiin kirjan keskeisimmät hahmot tutuiksi heti, mutta välillä minä lukijana kyllästyin jahkailuun ja etenemättömyyteen.

Huolimatta siitä, että tämä tuntui osin Salatuilta Elämiltä, oli tässä kuitenkin usemampi asia, jotka nostivat tämän hyvän lukukokemuksen puolelle. Irving kuljettaa pieniä yksityiskohtia ja mainintoja mukana kirjan alusta asti. Tietyt asiat nousevat esiin tietyissä tilanteissa, luoden näin hyvän jatkumon asioiden välillä. Kerronta on huoletonta, Irving ei sorru kielellä kikkailuun vaan nimenomaan kertoo tarinaa eteenpäin. Ja minä ilahdun aina myös siitä, että kirjan sisässä on kirja - kuten tässäkin pääsemme tutustumaan peräti kahteen Garpin kirjoitelmaan.

Arvosana: ***

9 kommenttia:

 1. Minulla Garpin maailma oli sen verran täydellisyyttä melkein hipaiseva kirja, että luin sen ihan 'yhtäputkea'. Tosin ei Irvingin paras, mutta ehkä eniten huomiota saanut.

  Minulle John Irvingin kirjoista tähän asti on paras Leski vuoden verran, joka merkitsee niin paljon, että en aina sanotuksi saa.

  Minä olen lukenut Anna Kareninan jo muutamaan kertaan...Eka kerran luin sen lukioaikana.

  VastaaPoista
 2. Luin Garpin maailman lukiolaisena ja rakastuin siihen ihan hurjasti. Siinä vain oli jotain joka kolahti sen hetkiseen minääni lujaa. En tiedä mitä pitäisin jos lukisin sen tänään ensimmäistä kertaa, osaisinko rakastaa sen outoutta samalla lailla.

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä, Riina. Joululomalla minä palailen asiaan;)

  VastaaPoista
 4. Kukas se siinä lepäilee :) Mulla ei ollut aiemmin käsitystä mistä Garpin maailma kertoo, tekstisi perusteella voisin kyllä lukeakin!

  Ihana uusi ulkoasu, Riina :)

  VastaaPoista
 5. :D Voi ei, minun mielestä Garpin maailmassa ei ole tippaakaan Salattuja elämiä! Toki Garpin omassa ja läheisten elämässä tapahtuu vaikka mitä, mutta toisaalta aikajanakin on pitkä. Olen lukenut tämän vain kerran, mutta elokuva on tullut katsottua monen monta kertaa. Kirjasta pidin valtavasti eikä elokuvakaan menetä hohtoaan :)

  Mutta vaikka Garpin maailma ei sinulle täydellinen lukuelämys ollutkaan, niin olen kyllä iloinen että jaksoit lukea sen loppuun asti. :)

  VastaaPoista
 6. Hih, ymmärrän tavallaan tuon Salatut elämät -mielikuvan! Irvingin kirjoissa kun sattuu ja tapahtuu välillä niin käsittämättömiä asioita :D Garp on varmaankin suosikkikirjani, en ainakaan vielä ole lukenut parempaa.

  VastaaPoista
 7. Leena ja Norkku, niin vain se lukukokemus vaihtelee. :) Outona en tätä niinkään pitänyt, mutta ehkäpä tuo alun takertelu sitten vaikutti myös loppukokemukseen.

  Sannalle lukuintoa. ;)

  Anni, Reyhän se tosiaan siellä. Ja lue ihmeessä, kun tuolla yhdellä lukupiiriläisellä kappalekin tästä on.
  Ja tää tausta on tällainen "laitan tän nyt tähän ja toivon, että tulis lunta"-tausta. Ei vaan mokoma oo toiminut kovin hyvin kun laitoin tän jo marraskuun alussa. :(

  Maija, olen itsekin onnellinen siitä, että sain tämän kaikesta huolimatta luettua loppuun. Olen viime aikoina kritisoinut niin paljon Salattuja Elämiä kaikista outouksista, että taisi nuo asiat vähän silmiin vain sattua...

  kuten Laurakin vahvistaa. Tapahtumia tästä ei todellakaan puuttunut. Enkä minä ainakaan tämän teoksen tapahtumia välttmättä käsittämättömiksi sanoisi, mutta muutamassa kohdassa tuli tosiaan sellainen olo, että kyllä tässä on yhdelle suvulle annettu aivan liiaksi yhden ihmiselämän ajaksi.

  VastaaPoista
 8. Olen täysin samaa mieltä siitä, että Garpin maailma oli "ihan mukava" kirja ja että se muistutti kyllä hieman salattuja elämiä kaikkine juonenkäänteineen, mutta ehdottomasti mielestäni lukemisen arvoinen kirja! :)

  VastaaPoista
 9. Kirjahiiri, kiva saada myös omaa lukukokemusta tukevaa mielipidettä. On harmittavaa, kun joku Irvingin kaltainen kirjailija ei vain aivan täysillä iske, samalla kun lähes kaikki muut ovat aivan myytyjä - varsinkin tähän teokseen. Lukemisen arvoinen kirja tosiaan kuitenkin. :)

  VastaaPoista