lauantai 8. syyskuuta 2012

Vihkivedet - puheenvuoroja hiljaisille

Kirjan nimi: Vihkivedet
Kirjoittaja: Katja Kaukonen
Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2012
Sivumäärä: 219
Lukulistalle: Pyydetty arvostelukappale kustantajalta


Vihkiveden pärskyttäminen katolisessa kirkossa omille kasvoille on varmasti monelle tuttu näky jos ei muualta niin tv:n ruudulta. Populaarikulttuurissa vihkivedellä tosin voidaan viitata myös sen yliluonnollisiin voimiin; roolipeleissä demonit karkoitetaan vihkivedellä ja kansanperinteisissä legendoissa se on ollut ase ihmissusia vastaan. Katja Kaukosen Vihkivedet novellikokoelma sisältää 13 hyvin erilaista kertomusta, joissa kaikissa tulee esiin joko yliluonnollisuuteen viittavaa maagisuutta tai kirjailijalle ilmeisen läheinen teema, vesi.

Kokoelma on jaettu kolmeen eri osaan, joista jokainen antaa puheenvuoron ja äänen heille, joiden ajatuksia ja mielipiteitä ei normaalisti juuri kuulla. Ensimmäisessä osassa puhuvat lapset, kaikki tekstit on kirjoitettu lasten näkökulmasta. Aiheet eivät kuitenkaan ole heppoisia, vaan lapset miettivät syvilläkin tasoilla katumusta ja sovitusta, moraalia ja kohtaloa. Lapset näkevät myös taikuutta siellä missä aikuiset eivät, varsinkin vesi osoittautuu lasten kertomuksissa maagiseksi paikaksi. Toisessa osassa pääsevät ääneen yksinäiset: on ystävän hylkäämää miestä, avioeroa miehen silmin, kissa joka tarkkailee ihmisiään sekä kyylä. Mies käy vesille ja kalaan yksin, koska ystävä on rakastunut eikä enää huomaa; mies pohtii miksi vaimo ei enää puhu hänelle asioista, kissa havannoi ihmisten mielialoja ja tunteita niin kuin vain kissa voi - terävän tarkkanäköisesti vaikuttaen silti kiinnottomalta; sekä ikuinen kamppailu ympäröivän luonnon puhtaanapitämisen puolesta. Tämä luku on pääasillisesti miesten, joiden tunteet ja ajatukset eivät juurikaan poikkea naisten ajatusmaailmasta - he ovat tavallisia ihmisiä, jotka uskaltavat tunteensa sanoittaa. Myös tässä osassa vedellä on tärkeä rooli samalla kun teoksen maailma muuttuu tummasävytteisemmäksi. Viimeinen osa onkin pyhitetty menetyksille ja luopumisille. Menetetään ystäviä, tuntemattomien ihmisten kohtalot askarruttavat, luovutaan vanhemmista, erotaan perheestä. Nyt äänessä ovat naiset; katkeroituneet, elämäänsä pettyneet, vastauksia ilman jääneet. On asioita joista ei voida puhua suoraan vuosienkaan jälkeen ja on asioita, joista haluaisi puhua. On vettä, jonka äärellä elämää eletään eteenpäin.

Harvoin olen törmännyt novellikokoelmaan, joka on yhtä massiivinen ja toimiva kuin tämä. Vaikka jokainen kertomus on erilainen toisestaan, luovat samankaltaiset tunnelmat kuitenkin yhtenäisen ilmapiirin. Ilmapiirin intensiteetti myös kasvaa teoksen edetessä - aloitamme lasten maailmasta, joka hurjistakin pohdinnoista huolimatta on vielä aika puhtoinen, jatkamme kohti elämän realiteetteja ja viimeisessä osassa olemme lähellä synkkiä asioita. Huolimatta siitä, että jokainen novelli toimii hyvin myös yksin, kasvaa draaman kaari jatkuvasti ja pitää lukijan otteessaan viimeiselle sivulle saakka. Vaikka jokaisesta osasta nousi esiin muutama suosikki ei tässä ollut yhtäkään heikkoa novellia mukana vaan miellyttävää luettavaa riitti alusta loppuun saakka.

On asioita, jotka kohottivat teoksen arvoa entisestään. Ensinnäkin Kaukosen käyttämä kieli on hätkähdyttävän kaunista. Se soljuu eteenpäin kuin runo yrittämättä kuitenkaan olla hienostelevaa. Se on monipuolista, jokaisen kertojan kohdalla hivenen erilaista. Kieli elää tarinoiden keskellä ja lumoaa lukijansa. Toiseksi pidin siitä, että jokainen osa luo yhden vahvan kokonaisuuden, että jokaisella osalla on oma teemansa. Kautta kirjan jatkuvat yhteiset teemat; vesi ja hiljaisten puheenvuorot, luovat Vihkivesistä kokonaisuuden, joka muistuttaa hätkähdyttävästi episodiromaania enemmän kuin novellikokoelmaa. Maaginen ilmapiiri matkaa myös mukana läpi teoksen, vaikka vahvimpana se esiintyykin teoksen alkupuolella. Ja lopulta tietenkin se, että lukijalle ei paljasteta kaikkea, vaan paljon jää myös oman mielikuvituksen varaan.

Upea, hengästyttävä teos, joka tuskin kuluu useammastakaan lukukerrasta. Odotuksiini vastattiin täysin, osittain ne ehkä jopa ylittyivät.

Arvosana: *****

10 kommenttia:

 1. mun on kai pakko lukea tämä, kun tästä tulee niin hyvää kohinaa! Odelmaa en lukenut.

  Hauska muuten että tykkäsit Omenansiementen mausta niin paljon. Siinä on kamala kansi, mutta toimiva sisältö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odelmaa en ole minäkään lukenut, tosin se on hyllyssä odottamassa aikaa kun siihen ehdin tarttua. Hyvää kohinaa tästä on todellakin ollut, mutta mielestäni ei yhtään turhasta.

   (Hauskaa, minä taas rakastuin Omenansiementen kanteen, tosin juuri sellainen vihreä on yksi lempiväreistäni, joten liekö ihmekään...)

   Poista
 2. Hmm.. En ole lukenut Odelmaa enkä erityisemmin ole novellien ystävä, mutta arviosi jälkeen kiinnostaisi kyllä kuitenkin ehkä lukea tämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tosiaan, Odelmaa en ole minäkään lukenut, mutta sen lukemattomuus ei todellakaan haittaa yhtään. Kokeile tosiaan antaa tälle mahdollisuus, tämä kun kuitenkin poikkeaa rakenteeltaan normaalista novellista hyvinkin paljon. :)

   Poista
 3. Olen juuri lukemassa tätä ja minäkin haukon henkeäni vaikuttuneena. Tällä kirjalla Kaukonen taitaa napata kotimaisen lempikirjailijani tittelin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, jään odottamaan arviotasi. Kiva, että tämä on vaikuttanut vahvasti myös muihin. Minun pitää vielä lukaista Odelma, jotta osaisin kertoa mihin Kaukonen omalla asteikollani asettuu.

   Poista
 4. Minäkin sain juuri tämän loppuun ja paitsi opin rakastamaan novelleja, myös taisin minäkin löytää yhden kotimaisen lempikirjailijan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, tehokas käännytystyökalu tämä kirja selvästi. Menenkin lukemaan heti arviosi, koska sivupalkki näyttää että olet tuosta jo kirjoittanut. (Valitsit muuten yhden ihanista lauseista otsikkoosi, taisi olla ongelmia löytää niiden kaikkien kauniiden sanojen keskeltä vain yksi lause otsikkoon?)

   Poista
 5. Kaukosen käyttämä kieli ihastutti jo Odelmassa (vaikka jäinkin vähän pihalle tarinan kulusta), odotan innolla tätä uutukaista! Olen saanut parannettua novelliallergiaani, kiva päästä lukemaan kuinka Kaukosen novellit toimivat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, odotan innolla josko tajuan minäkään kaikkea Odelmasta. Tosin eipä olisi ensimmäinen kerta, että ihastun täysin kirjaan jota en kokonaan tajua. :) Hyvä että olet päässyt allergiastasi, tosin näillä novelleilla on parannettu useampikin allergia jo, joten uskoisin että viihdyt tämän parissa.

   Poista